Vilken är målgruppen för projektet?
Projektets primära målgrupper är:
Målgruppen får nytta av projektet genom:
Vad är syftet med projektet?
Syftet med projektet är att skapa en allmän samlingslokal som är funktionell och tillgänglig för det lokala föreningslivet, företag och olika grupper av aktörer i Hällestad med omnejd. Målet är att renovera, bygga om och inreda en fastighet så att den blir funktionell som samlingslokal och fritidsgård.
Projektet består i att:
Vad är bakgrunden till projektet?
Hembygdsföreningen har under 2022 fått möjlighet att förvärva det fd församlingshemmet som ligger i direkt anslutning till hembygdsgården.
Byggnaden såldes av kyrkan i början av 1990-talet till en familj som erhöll byggnadslov för ombyggnad till bostad och verksamhetslokal för tillverkning av kokosbollar. Den ombyggnaden fullföljdes inte av ekonomiska skäl, i stället hyrdes byggnaden ut till en person som senare köpte byggnaden. Den personen fortsatte med en viss ombyggnad som inte heller fullföljdes. När den personen hamnade i ekonomiskt obestånd blev fastigheten utmätt, troligen i slutet av 2019 eller början av 2020. Fastigheten såldes 2020 på exekutiv auktion till person som uppenbarligen köpte i spekulationssyfte. Sedan fastigheten stått tom och övergiven till 2022, bjöds den på nytt ut till försäljning till ett mycket högt pris. Efter långa förhandlingar under 2022 kunde hembygdsförening slutligen förvärva fastigheten i oktober 2022 för 1 miljon kronor genom att disponera fondmedel de har.
Köpeskillingen var hög men Hällestads hembygdsförening bedömde att det var nödvändigt att köpa byggnaden för att förhindra att den köptes av oseriösa ägare med risk att den hamnar i förfall och blir en skamfläck. Byggnaden bildar en helhet med deras hembygdsgård och ligger centralt i kyrkbyn efter genomfarten för Rv 51. Det är en byggnad med stor betydelse förde boende i bygden.
Genom förvärvet vill föreningen tillskapa en samlingslokal och ungdomsverksamhet som det finns stort behov av i bygden och som även är ett nav för att arbeta med landsbygdsutveckling i Hällestad.
Vilka andra samarbetar projektet med?
Är projektet nytänkande och i så fall hur?
För en hembygdsförening är det ett nytänkande att utvecklas från att vårda kulturarv i form av byggnader, föremål, dokument, bilder mm till att ta en aktiv roll för bygdens utveckling nu och i framtiden där Bygdegården blir en viktig knutpunkt för ett nytt sätt att arbeta. För en hembygdsrörelse är det nytänkande att sätta in framtidsfrågor i ett historiskt sammanhang. Rörelsen har traditionellt en hög medelålder som kräver ett nytänkande för att nå och engagera nya grupper och framförallt yngre personer. Det kan vara den satsning hembygdsförening gjort på hembygdskunskap för skolor i Hällestad. Det kan handla om att ta till sig dramatikers kunskap och inspiration hur berättelser om föremål, platser och händelser kan fånga besökarna, lyssnarna eller tittarna på ett sätt som engagerar och berör. Det kan handla om att arbeta med nya medier, främst sociala medier för att nå ut till fler. Men framförallt att människor i bygden upplever att hembygdsrörelsen är en del av deras vardag och framtid.