Skulpturpark Vadstena

Några kilometer utanför det historiska centrumet i Vadstena har Folkets Park smyckats om med en lokal och historisk inriktning. Från förfall till fullbokat, tack vare en idé, några eldsjälar och hårt arbete.


Sveriges folkparker har under de senaste årtiondena haft utmaningar med bristande engagemang och publikunderlag vilket har gjort att många parker står och förfaller. Så var också fallet i Vadstena innan två eldsjälar slog sina kloka tankar ihop och gjorde något unikt. Varför inte skapa en Skulpturpark?!

- Jag hade haft en idé under en längre tid som började ta form i mitt huvud. Jag tog kontakt med ordföranden i Vadstena Folkets park och la fram mina tankar och de nappade direkt. Jag ville ha med ytterligare en kreativ själ i projektet och pratade med Nada Tendzeric som blev den andra projektledaren, säger Ida Olai, initiativtagare till Skulpturparken.

Paret sträckte ut en hand till Leader Folkungaland 2017 och påbörjade en ansökan tillsammans med Folkuniversitetet som huvudman. Inriktningen var att återuppliva parken med lokala krafter som samtidigt berättade en historia om, just det, Folkparker.

- Vadstena är en kulturstad, Folkets park låg lite utanför centrum, läget var perfekt. Vi visste redan från början att vi vill visa upp konstverk från Östgötska konstnärer och gjorde en utlysning där alla som ville kunde skicka in förslag. Vi måste säga att vi blev överväldigade över mottagande och mellan 50-60 konstnärer ansökte om att få bidra med sina konstverk, säger Nada Tendzeric.

Under perioden 2019-2021 har 12 konstverk avtäckts i parken efter att ha utsetts av ett konstnärligt råd. En del av konstverken har skapats på plats och en del i konstnärens ateljé. 

- Vi hade faktiskt en konstnär som fick skära upp en större dörr till sin ateljé för att få ut konstverket, ler Ida som fortsätter.

- Vi har fått ett otroligt mottagande av våra besökare. Man återupplever sina egna minnen och möten, drömmer sig tillbaka till danser samtidigt som de lär sig om Folkparkernas otroliga historia på ett lite annorlunda sätt. 

- Vi skulle jättegärna vilja inspirera andra att börja “Smycka Folketspark” genom konsten. Jag tycker vi är ett bra exempel på vad man kan åstadkomma med en idé, hårt arbete och med bra samarbetspartners. 

Är du också sugen på ett besök? Då är tipset att komma på dagtid, på kvällstid är det ofta fullbokat med bröllop, privata och företagsfester samt andra evenemang. Folkparken lever igen, tack vare en inspirerande vision.


Mer om projektet Art Camp, klicka här
Text och film: Carl Schnell
Foto: Ida Olai