Nya skulpturer i Vadstena Folkets Park

Lagom till sommaren så har Vadstena Folkets park fått fyra nya skulpturer. Projektet Artcamp avtäckte dem lördagen den 13 juni. 


I sommar håller parken öppet vardagar 10-16 och utgör spännande och unikt utflyktsmål i härlig miljö. Folkuniversitet har även gjort lite guidade turer. 

De fyra nya verken är gjorda av konstnärerna Hasti Radpour, Eva Fornåå, Maria Segersäll och Per Josefsson. 
– Nu känner vi att det börjar ta form och bli en skulpturpark, säger Ida Olai som tillsammans med Nada Tendzeric är projektledare. För oss som projektledare känns det som ett ganska stort steg för nu ser vi lite åt vilket håll det går. Det känns jättekul.  

Artcamp* är ett projekt med säte i Vadstena men de konstnärer som bidrar med skulpturer kommer från olika delar av länet. I år är de från Linköping, Motala, Finspång och Vadstena.   

– De nya skulpturerna är i metall och någon med betonginslag för att de ska vara bestående och stå länge. De bygger på Folkparksminnen och historia. Det här projektet handlar om att rädda våra folkparker genom nya koncept.

Det är fyra skulpturer till som ska upp. Då är det tolv nästa sommar. 
– Det blir en stor invigning nästa år. Då inviger vi hela parken.

Vadstena Folkets park har en härlig miljö med, grönytor, folkparksbyggnader, stora ekar och den omges av bördiga åkrar. Ida Olai skickar med ett tips till besökarna:
– Är det fint väder så ta med picknickkorgen. Det är underbart att sitta där och ha picknick.


Mer om projektet hittar du här:
Art camp

Kolla också denna video:
Foto: Jonas Sällberg
Text: Bo Bäckman

* Artcamp fick utmärkelsen Årets Leaderprojekt i Folkungaland 2019