Vreta Slingan - en verksamhet utan bakhalt

Vi börjar närma oss mitten av mars men möts ändå av perfekt preparerade spår, strålande sol och glada motionärer som stakar på längs den dryga 3,5 km långa slingan. 


Vi åker på klassisk mark där de första skidtagen togs någon gång på 80-talet och sedan växt till att husera 7000-8000 besökare varje säsong.

Caisa-Lena Blom som är styrelseledamot i Vreta Slingan minns tillbaka när man för dryga 10 år sedan började med en förstudie för att utvärdera vilka tekniska- och ekonomiska möjligheter som behövdes för att få till ett projekt.

- Vi började undersöka möjligheterna att utveckla vår verksamhet för vi trodde mycket på vår idé och visste att det fanns en efterfrågan på högkvalitativ skidåkning bland våra hårt kämpande motionärer. Vi kom tidigt i kontakt med Leader Folkungaland som har varit en värdefull hjälp när det gäller att bolla idéer, vad som är möjligt och hur vi kunde driva projektet framåt, säger Caisa-Lena.

Vreta Slingan beviljades projektstöd och har investerat pengarna väl, vilket har lett till att arbetstillfällena har ökat med hela 12 årsanställda. Att få in rätt kompetens i verksamheten har varit av yttersta vikt för att lyckas med målsättningen att ha en av södra Sveriges bästa skidanläggningar. 

- Vi har haft både tur och skicklighet i våra rekryteringar. Personalen är av yttersta vikt för att vi ska kunna utvecklas och leverera en ypperlig skidupplevelse. Därtill har vi även investerat i snökanoner, markarbeten och en pistmaskin, säger Caisa-Lena.

Vreta Slingan har stora planer på att fortsätta utveckla anläggningen och kundupplevelsen ytterligare genom att investera i ny teknik som kommer kunna säkerställa snökvalitén ytterligare.

- Vi har planer på att modernisera vår snöproduktionsanläggning ytterligare genom moderna system som styr snökanonerna baserat på väder, inklusive vind och temperatur. Det är väldigt viktigt att ta hänsyn till vädrets makter så vi inte förbrukar onödigt energi som i sin tur sliter på miljön och upptar arbetskraft, säger Caisa-Lena.

Vreta Slingan kan verkligen stoltsera med att ha utvecklat sin verksamhet till nya höjder, både för samhället, genom att skapa nya arbetstillfällen men även för oss besökare som kan njuta av härliga skidspår samtidigt som Snödropparna blommar i rabatten bredvid.

- Jag skulle verkligen vilja rekommendera andra företag och föreningar att söka stöd hos Leader Folkungaland. Inte bara för den ekonomiska aspekten utan för helheten, stödet, pushandet och det härliga drivet, avslutar Caisa-Lena.

Mer om projekten:
Vreta Slingan
Vreta SkiCenter

Text, foto och video: Carl Schnell