Vi bedriver landsbygdsutveckling enligt Leadermetoden. Vårt utvecklingskontor finns i Vreta Kluster, hjärtat för de gröna näringarna i Östergötland. Kontakta gärna utvecklingskontoret om du är intresserad av att utveckla en projektidé, ett samarbetsprojekt eller är nyfiken på våra projekt. Vi för landsbygden framåt!
Varmt välkommen till Folkungaland!
Leader Folkungaland är en ideell förening som finns i hjärtat av Östergötland. Vi ingår i en familj av 40 Leaderområden i Sverige och cirka 3 500 liknande grupper i hela Europa. Vi brinner för landsbygdsutveckling och vill skapa förutsättningar för det goda livet på landet. Detta gör vi genom att bevilja projektstöd till insatser med ett lokalt utvecklingssyfte. Folkungaland finansieras av Europeiska landsbygdsfonden och kommunerna i verksamhetsområdet. Vi täcker en stor del av Östergötland, det vill säga Boxholm, Finspång, Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena, Åtvidaberg, Ödeshög och den västra delen av Norrköping samt når ut till en del i Jönköpingslän genom Tranås Kommun. Folkungaland har cirka 170 000 landsbygdsinvånare i utvecklingsområdet med en yta på cirka 7 800 km2.
Vårt uppdrag
Folkungaland arbetar med lokal utveckling genom Leadermetoden. Leadermetoden är ett arbetssätt som sammanför aktörer från den lokala trakten i ett samarbete utöver de vanliga gränserna. Privat, ideell och offentlig sektor ges möjlighet att tillsammans engagera sig i utvecklingen av sin bygd och kunna få stöd för sina utvecklingsprojekt. Det kan vara både på landsbygden och i staden. Tanken är att lokal utveckling genomförs mest effektivt av dem som bor och verkar i ett område. Bor eller verkar du i en annan kommun utanför vårt geografiska område? Utforska gärna leadersverige.se för att ta reda på vilket Leaderområde du tillhör.
Programperiod
Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden är ett av stöden som finns i det svenska landsbygdsprogrammet för att nå målen i EU:s tillväxtstrategi. Man arbetar i en programperiod som löper sju år. Sverige är inne i sitt fjärde program 2014-2020. Det fjärde programmet är förlängt och avvecklas 2025 på grund av förseningar inom EU.
Den femte programperioden 2023-2029 kommer att överlappa med den fjärde perioden. Det innebär att vi inte gör uppehåll i projektbeslut för att behöva vänta in starten av den nya programperioden. Folkungalands lokala utvecklingsstrategi utgör ett ramverk för vad som ska göras inom Folkungaland under programperioden. Tanken är att varje insats, projekt och aktiviteter som vi stödjer blir en pusselbit som tillsammans blir en större bild i att utveckla våra landsbygder.
Motala kommun
Vattenstaden med Motala ström och Göta kanal, mellan Vätterstranden och Boren. Redan för 11 000 år sedan fanns människor där centralorten idag är belägen. Den välkända Motala verkstad anlades 1822 av den genom Göta kanal kanske ännu mer kända Baltzar von Platen.
I kommunen finns orter som Tjällmo, Borensberg och Fornåsa. Det är skogigt i norr och slättbygd i söder.
Antal invånare: 43 687 år 2018
Vadstena kommun
Den mycket anrika och historiskt präglade vackra staden med kloster, Vasaslott, äldre bebyggelse i stadskärnan vid Vätterstranden är i sig ett uppskatta besöksmål. Den omgivande slättbygden har bland Sveriges bördigaste jordar. I söder går kommunens gräns i den fantastiska fågelsjön Tåkern och på Omberg. Orten Borghamn vid Ombergs norra ände, Rogslösa kyrka med mera finns i kommunen.
Antal invånare: 7 514 år 2018.
Mjölby Kommun
Den gamla kvarnbyn Mjölby är huvudort och en viktig järnvägsknut med bra kommunikationer då väg 32 och E4 korsar varandra här. I Mjölby finns ett av länets största industriföretag; Toyota Material Handling.
Söderut börjar skogsbygden och man har Östgötaslätten i norr. Västerut finns Hogstad, Väderstad med Väderstad AB, Rök, Tåkern och många andra välkända platser. Österut ligger bland annat Mantorp med motorbanan och travbanan. I kommunen finns även en av landets mest anrika och betydande städer: Skänninge med Vårfrukyrkan, kriminalvårdsanstalten, potatislandet och vem känner inte till Skänninge marken?
Antal invånare: 27 373 år 2018.
Åtvidabergs kommun
Här påbörjades gruvdrift redan under medeltiden och den nämns redan 1413. Koppar bröts bland annat i Bersbo och fotbollsarenan Kopparvallen där ÅFF spelar har inte fått sitt namn av en slump. Slottet Adelsnäs, solkanon, Facitfabriken (nuvarande Partner Tech) med mera hör till orten. Skog och sjöar finns det mycket av. Baroniet är Sveriges största privata skogsägare och äger mycket mark i kommunen. I kommunen finner man orter som Hannäs, Grebo och Björsäter.
Antal invånare: 11 537 år 2018
Linköpings kommun
Linköpings kommun är Sveriges femte största kommun och Linköping stad är stifts- och residensstad i länet. Redan under 1100-talet byggdes domkyrka som än idag präglar stadssilhuetten. Flygplansindustrin SAAB, flygvapnet, universitetssjukhus, bildningssäte med bl a högskola är andra exempel på stora faktorer som bidrar till utvecklingen.
Linköpings landskap präglas av slättmiljön. Här finns stora arealer högvärdig jordbruksmark och lantbruket är starkt. Både i norr och söder finns ett bergigt skogslandskap med en helt annan landskapsbild än på slätten. Mellan slätt och skog bildas ett mosaiklandskap med odlingsmark uppbruten i med skogspartier och ädellövträd, vilket utgör del av Eklandskapet.
I kommunen finns sjön Roxen där Göta kanal, Kinda kanal och Motala ström möter varandra. Här finns platser och orter som Bergs slussar, Vreta kloster, Vreta Kluster, Ljungsbro, Nykil, Ulrika, Askeby och Linghem. En stor andel av kommunens invånare räknas som boende på landsbygden.
Antal invånare: 161 034 år 2018
Finspångs kommun
Folkungalands nordligast belägna kommun i vad som brukar kallas den Östgötska Bergslagen. Redan för 400 år sedan gjorde den goda tillgången på järnmalm och skog tillsammans med vattenkraft att Finspångs bergslag blev ett industriellt centrum.
Finspång är idag en levande industriort och flera internationella storföretag är verksamma här. Siemens är kommunens största arbetsgivare med cirka 2 800 anställda. Här finns ett varierat näringsliv med små såväl som medelstora företag. De bruk som tidigt etablerades på landsbygden lever i allra högsta grad och ger en levande landsbygd i samhällen som till exempel Hävla, Rejmyre, Igelfors och Grytgöl. Mycket industrihistoria finns och skapar intressanta besöksmål som lantbruksmuseet i Ljusfallshammar och miljöerna kring Rejmyre Glasbruk.
Finspångs är en stark föreningskommun med cirka 150 aktiva föreningar. Föreningslivet är även starkt på landsbygden och många av orterna har mycket verksamhet inom både idrott och kultur.
Antal invånare: 21 758 år 2018.
Norrköpings kommun
I Folkungaland ingår endast den västra delen med stora delar mellanbygd. Här finns såväl jordbruksbygd som skogsbygd, strömvatten och sjöar. Bland orterna finns Kimstad som varit en betydande järnvägspunkt och har Lantmännen som stor arbetsgivare samt Brinks gurka. Här finns också den gamla orten Skärblacka vars kvarn finns omnämnd redan 1424. Sedan den tiden har samhället utvecklats och den stora industrin är idag Billerud Korsnäs AB. Lövstad slott måste nämnas när västra kommundelen förs på tal.
Antal invånare: 141 676 invånare i hela kommunen år 2018.