Styrelsen sammanträder enligt ett årligt schema, vilket ger dig en tydlig översikt över planerade möten. Detta gör det lättare att planera när ditt projekt kan tas upp för beslut. Har du en specifik tidpunkt i åtanke? Utforska vårt schema för att hitta rätt tillfälle. För mer vägledning, besök vår sektion under Frågor & Svar.
Tisdag, 2024-02-27: projektbeslut (fysiskt)
Torsdag, 2024-04-18: projektbeslut (fysiskt)
Torsdag, 2024-05-30: projektbeslut (fysiskt)
Torsdag, 2024-10-17: projektbeslut (fysiskt)
Torsdag, 2024-12-05: projektbeslut (fysiskt)
Torsdag, 2024-05-30: fysiskt
Finns inga.
Måndag, 2024-02-19: fysiskt
Måndag, 2024-04-08: fysiskt
Måndag, 2024-05-20: fysiskt
Måndag, 2024-10-07: fysiskt
Måndag, 2024-11-25: fysiskt
Tisdag 2024-03-05: virtuellt
Onsdag 2024-04-24: virtuellt
Måndag 2024-06-10: projektbesök samt möte
Torsdag 2024-10-31: virtuellt
Torsdag 2024-12-12: projektbesök samt möte
Här har vi samlat några av de frågor som vi får om Leaderstöd.
En ansökan ska uppfylla alla grundvillkor för att den ska kunna gå vidare till styrelsen för beslut.
Grundvillkor vid ansökan om Leaderstöd inom Folkungaland
Vi beviljar tre olika typer av Leaderstöd. Företag och organisationer kan ansöka om allmänt projektstöd, företagsstöd och mikrostöd. Med företag menas enskild firma, handelsbolag, kommandit bolag och aktiebolag. Enkelt bolag kan inte ansöka om allmänt projektstöd, företagsstöd och mikrostöd. Privatpersoner kan endast ansöka om mikrostöd.
Du kan få stöd för utgifter för att uppnå syfte och mål i ditt beslut om stöd. Det är mycket viktigt att du genomför de aktiviteter som framgår av beslutet. Om du behöver hjälp, har fler frågor eller behöver göra en ändring i ditt projekt så ska du i första hand kontakta utvecklingskontoret.
Du ansöker om Leaderstöd på Jordbruksverkets Mina Sidor efter kontakt med utvecklingskontoret. Genom kontakt med utvecklingskontoret får du koll på stegen från idé till beslut och utbetalning.
Ansökan kan lämnas in under hela året. Håll koll på styrelsens mötesschema och lägg upp en arbetsplan tillsammans med utvecklingskontoret.
När du har skickat in din projektansökan kontrollerar Utvecklingskontoret först om projektet uppfyller grundvillkor och handläggningskrav för att få projektstöd. Om projektet kan få stöd går det vidare till Folkungalands styrelse för prioritering.
Urvalskriterier är ett verktyg som styrelsen använder för att prioritera mellan ansökningar om stöd till projekt. Med urvalskriteriernas hjälp kan de projekt väljas ut som bäst kan bidra till målen i Folkungalands lokala utvecklingsstrategi. Kriterierna ska också bidra med tydlighet och transparens. De ska säkerställa en beslutsprocess som är lika för alla som söker stöd där inga intressekonflikter påverkar urvalet av projekt.
En projektansökan bedöms utifrån:
Tillsammans ger urvalskriterierna inom ett insatsområde 1 000 poäng. För att få allmänt projektstöd eller projektstöd till företag är minsta nivå för godkännande 600 poäng.
Mikrostödet beslutas av Folkungalands arbetsutskott och har en enklare ansökningsförfarandet. Mikrostödet bedöms inte utifrån urvalskriterierna.
En investering är en fysisk tillgång med ett inköpspris som överstiger 24 000 kronor exklusive moms. Utgifter som tillsammans överstiger 24 000 kronor och har ett naturligt samband räknas som en investering. Mindre inventarier och förbrukningsmaterial som behövs för att investeringen ska komma på plats och som på ett naturligt sätt hör ihop med investeringen ska räknas in i investeringen. Detta gäller även om sökanden köper in från olika leverantörer eller vid olika tidpunkter.
En investering ska uppfylla sitt syfte och mål under minst 5 år från och med datumet för slututbetalningen. Inventarier och förbrukningsmaterial som behövs för att genomföra en investering behöver inte finnas under minst 5 år om investeringen finns kvar.
För projektstöd ska utrustning med kortare ekonomisk livslängd än tre år eller som har lägre anskaffningsvärde än 24 000 kronor exklusive moms redovisas som övriga utgifter.
Via Jordbruksverket Mina Sidor kan du ansöka om förskott, del- eller slututbetalning.
Du kan få förskott på högst hälften av det projektstöd eller företagsstöd som vi har beviljat, dock högst 250 000 kronor. Ansökan om förskott kan lämnas in direkt efter att du fått ditt beslut om stöd. Förskottet betalas ut i regel inom 3 veckor.
Del och slututbetalning tar minst 3 månader. Du behöver lämna in digitala kopior av faktura, historiskt betalningsbevis och andra underlag för att del- och slututbetalning ska bli möjlig.
Handläggningstiden kan vara mycket längre. Tiden påverkas av hur många ansökningar som kommit in och vilka kompletteringar och utredningar som behöver göras i ärendet. Om vi har frågor kontaktar vi dig via mejl. Även ditt beslut skickas ut via mejl.
Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan ansöka om projektstöd. Vår rekommendation är att du bör avsluta ditt pågående projekt först för att stärka den andra ansökan vid beslut.
Med ideellt arbete menas allt arbete som för projektet framåt och som sökande skulle kunna betala för om det inte utfördes ideellt. Det krävs att deltagandet är aktivt.
Några exempel:
"Eget arbete" är arbete utfört av ägaren till en enskild firma, ett kommanditbolag eller ett handelsbolag inom ett projekt. Det värderas till 340 kronor per timme och räknas som både kostnad och finansiering. För att redovisa eget arbete måste en ifylld projektdagbok skickas in vid ansökan om slututbetalning.
Ett bidrag är ekonomiskt stöd som ges utan krav på återbetalning eller annan motprestation från mottagaren. Det syftar främst till att stödja aktiviteter, små projekt eller verksamheter som överensstämmer med bidragsgivarens mål eller syften.
Projektstöd är ekonomiskt stöd för att utveckla, komplettera eller förstärka den ordinarie verksamheten, med klart definierade krav på användning av medel, tidsramar och rapporteringskrav.
Folkungaland beviljar endast projektstöd till företag, föreningar eller andra juridiska personer med ett organisationsnummer.
.